Θρεπτικά συστατικά στην τρίτη ηλικία2 λεπτά ανάγνωση

Οι ηλικιωμένοι (άτομα άνω των 65 ετών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας)👴🏻 είναι μια ομάδα του πληθυσμού με αυξημένες ανάγκες, καθώς μπορούν να εμφανίσουν πολλά προβλήματα υγείας🏥.

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει, είναι διάφορες μεταβολές στον οργανισμό όπως:

✳️ Μείωση λειτουργικότητας οργάνων π.χ. οι νεφροί, ο εγκέφαλος 🧠, τα μάτια 👀, που οφείλεται κυρίως σε μεταβολές στη σύνθεση των κυττάρων.

✳️ Αλλαγή στη σύσταση σώματος. Ο βασικός μεταβολισμός, η μυϊκή μάζα και τα υγρά του σώματος  μειώνονται ⬇️ ενώ αυξάνεται το ποσοστό λίπους ⬆️.

✳️ Μείωση απορροφητικής ικανότητας του εντέρου και ελάττωση γαστρικών εκκρίσεων.

✳️ Μείωση οστικής πυκνότητας 🦴.

Ταυτόχρονα, στους ηλικιωμένους παρατηρείται συχνά μειωμένη όρεξη και προβλήματα μάσησης, συνεπώς εμφανίζεται μειωμένη πρόσληψη τροφής, οπότε και κίνδυνος δυσθρεψίας 👵.

Σε ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να δώσουμε έμφαση στην διατροφή των ηλικιωμένων;

✅️ Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Χρειάζεται έμφαση στην πρόσληψη της (0,8-1 g./kg βάρους) για την πρόληψη απώλειας μυϊκής μάζας💪🏼. Σε περίπτωση δυσκολίας στη μάσηση μια λύση είναι το καλό βράσιμο ή η πολτοποίηση του κρέατος.

✅️ Ω-3 και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Προστατεύουν από την καταστροφή κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και προλαμβάνουν την άνοια. Τα βρίσκουμε στα ψάρια 🐟, στα Φυτικά έλαια, το αβοκάντο 🥑 και τους ξηρούς καρπούς 🌰.

✅️ Βιταμίνη D και ασβέστιο. Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω της σταδιακής απώλειας οστικής πυκνότητας, ιδιαίτερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Τη Βιταμίνη D τη συνθέτουμε κυρίως από τον ήλιο ☀️ και το ασβέστιο υπάρχει σε τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά 🥛, τα ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο, τα αμύγδαλα και το μπρόκολο 🥦.

✅️ Μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Υψηλότερες ανάγκες στους ηλικιωμένους καθώς έχουμε  ελάττωση του μυϊκού και νευρικού συστήματος. Επίσης, συχνά αντιμετωπίζουν κράμπες και μούδιασμα των άκρων λόγω της έλλειψης τους. Τα βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά, στο κρέας🥩, στους ξηρούς καρπούς 🥜.

✅️ Βιταμίνη C και Α. Είναι σημαντικά για την πρόληψη νόσων των ματιών 👁 όπως εκφύλιση ωχράς κηλίδας και καταρράκτης. Επιπλέον, συμβάλλουν στην παραγωγή αντισωμάτων.