Η σημασία της ενυδάτωσης2 λεπτά ανάγνωση

Το σώμα μας αποτελείται περίπου από 70% νερό. 💦
Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο και ειδικά τώρα το καλοκαίρι που η θερμοκρασία αυξάνεται! ⛱

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, φυσιολογικά χάνουμε περίπου ποσότητα νερού ίση με το 1% του βάρους μας 💧. Απώλειες μεγαλύτερες του 4% μας οδηγούν σε αφυδάτωση που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες αποδόσεις στην καθημερινότητα μας 🥵.

Πώς μπορεί να εκδηλωθεί η αφυδάτωση;
✔ Με πονοκέφαλο/ ημικρανίες
✔ Κόπωση/ δυσφορία
✔ Ζαλάδες
✔ Αδυναμία συγκέντρωσης
✔ Εκνευρισμό
✔ Ξηρότητα στο στόμα, στη γλώσσα και στο δέρμα
✔ Σκουρόχρωμα ούρα (όσο πιο διαυγή είναι τα ουρά, τόσο περισσότερο είμαστε ενυδατωμένοι)

⚠️ Αυξημένος κίνδυνος αφυδάτωσης υπάρχει τους καλοκαιρινούς μήνες, στους αθλητές, σε άτομα με διατροφικές διαταραχές, στους ηλικιωμένους, στα βρέφη και σε άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές όπως τα διουρητικά.

Γιατί είναι σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι:
✅ Διατηρείται η ομοιόσταση του οργανισμού, συνεπώς και η σωστή λειτουργία των οργάνων 🫀

✅ Διατηρείται φυσιολογική η θερμοκρασία του σώματος

✅ Προσλαμβάνουμε ηλεκτρολύτες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την σωστή καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία 🧠

✅ Διατηρούμε ισορροπημένη τη νεφρική λειτουργία

✅ Παραμένει το δέρμα μας υγιές, σφριγηλό, επιβραδύνεται η εμφάνιση ρυτίδων και αποφεύγεται η επιδείνωση κατακρατήσεων και κυτταρίτιδας.

Tips:
➡️ Καταναλώνετε καθημερινά 1,5-2 λίτρα νερού οι γυναίκες και 2-4 λίτρα οι άντρες. 🍶

➡️ Κατά την άσκηση πίνετε 1/2- 1 λίτρο νερό (ή ισοτονικό ποτό εάν κάνετε αερόβιο άθλημα) κάθε 30-45′ και λιγότερη ποσότητα όποτε νιώσετε ότι διψάτε 🏃🏻‍♂️.

➡️ Τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό, ειδικά εάν δυσκολεύεστε στην πρόσληψη νερού, όπως το καρπούζι 🍉, το πεπόνι, τα ροδάκινα, το αγγούρι 🥒, το κολοκυθάκι και η μελιτζάνα 🍆. Μια ακόμα, εναλλακτική είναι ο χυμός, το κρύο τσάι και το γάλα.

➡️ Περιορίστε το αλκοόλ 🍸, το αλάτι, τη ζάχαρη και την καφεΐνη που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση.