Η μεσογειακή διατροφή νικάει τις καρδιαγγειακές παθήσεις!1 λεπτά ανάγνωση

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία και δημοσιεύθηκε στο «The New England Journal of Medicine», μελετήθηκε κατά πόσο το  Μεσογειακό πρότυπο διατροφής συμβάλει στην πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Έλαβαν μέρος συνολικά 7447 άτομα ηλικίας 55-80 ετών (57% γυναίκες) για 4,8 έτη, τα οποία ήταν σε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, χωρίς όμως καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της έρευνας.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και ακολούθησαν τρείς διαφορετικές δίαιτες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (περίπου 1 λίτρο ανά βδομάδα), η δεύτερη ομάδα ακολούθησε μεσογειακή διατροφή με επιπλέον 30γρ ξηρούς καρπούς την ημέρα (15 γρ καρύδια, 7,5 γρ φουντούκια, και 7,5 γραμμάρια αμύγδαλα) και η τρίτη ομάδα ήταν η ομάδα ελέγχου που απλά έλαβε οδηγίες να ακολουθήσει μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.  Δεν υπήρξε σε καμιά ομάδα περιορισμός θερμίδων ούτε οδηγίες για σωματική δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν έναν προστατευτικό μηχανισμό και για τις δύο ομάδες που ακολούθησαν τη μεσογειακή δίαιτα έναντι της ομάδας ελέγχου. Συγκεκριμένα βρέθηκε μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις περίπου κατά 3 περιστατικά ανά 1000 άτομα. Επίσης βρέθηκε σημαντική μείωση του εγκεφαλικού επεισοδίου στις δύο ομάδες που ακολούθησαν τη μεσογειακή δίαιτα.

Παρατηρήθηκε λοιπόν πως μια μεσογειακή διατροφή που συμπληρώνεται είτε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είτε με ξηρούς καρπούς οδηγεί σε σημαντική μείωση του κινδύνου για σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις μεταξύ των ατόμων υψηλού κινδύνου. Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τα οφέλη της μεσογειακή διατροφής για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

N Engl J Med 2013; 368:1279-1290 April 4, 2013DOI: 10.1056/NEJMoa1200303