Γιορτινά χριστουγεννιάτικα γλυκά

Γιορτινά-χριστουγεννιάτικα γλυκά1 λεπτά ανάγνωση

Ήρθαν πάλι οι γιορτές και μαζί τους έφεραν και τα γιορτινά γλυκά, όπως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, τα οποία θα στολίσουν το εορταστικό μας τραπέζι❗

➡️Ανάμεσα σε μελομακάρονο ή κουραμπιέ, επιλέγουμε το μελομακάρονο.
Για τη σύγκριση χρησιμοποιήσαμε ένα παραδοσιακό μελομακάρονο (40-50γρ.) χωρίς γέμιση και επικάλυψη, το οποίο αποδίδει περίπου 130 με 150 θερμίδες, ενώ ένας ισομεγέθης κουραμπιές αποδίδει 150 με 180 θερμίδες.

❓Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν το μελομακάρονο που έχει τόσο σιρόπι και είναι και πιο βαρύ, να έχει παρόμοιες θερμίδες με τον κουραμπιέ;

Αυτό που κάνει τη διαφορά και ισχυροποιεί τη θρεπτική αξία του μελομακάρονου είναι τα φυτικά λίπη, όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι, συγκριτικά με το ζωικό βούτυρο 🧈 και τη ζάχαρη του κουραμπιέ.

✅Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και καλών-μονοακόρεστων λιπαρών και τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

⛔Αντίθετα, το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και η μεγάλη κατανάλωσή του έχει σχετισθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

✅Επίσης, το μέλι με τα καρύδια του μελομακάρονου μας προσδίδουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

✅Ακόμα, η κανέλλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία έχει και μεγάλη απορρόφηση, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού ή του χυμού πορτοκάλι.

✅Όμως και τα αμύγδαλα του κουραμπιέ αυξάνουν τη θρεπτική του αξία, γιατί σαν ξηροί καρποί περιέχουν καλό λίπος (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) τα οποία όμως προσδίδουν αρκετές παραπάνω θερμίδες.

🔎Συμπερασματικά, αυτές τις γιορτές ας απολαύσουμε τα αγαπημένα μας γλυκίσματα, χωρίς να ξεχάσουμε την έννοια του μέτρου στο εορταστικό τραπέζι!🥂🎇