Το Γιαούρτι η απάντηση στη «θεραπεία» της παχυσαρκίας

Φιλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού και άλλων τροφίμων με προβιοτικά έχουν ευεργετική δράση στη χλωρίδα του εντέρου. Τα βακτήρια που παραμένουν στο έντερο από τη βρεφική ακόμα ηλικία φαίνεται να ρυθμίζουν το βάρος των παιδιών.

Σε μελέτη που έγινε σε παιδιά, εξετάστηκε η εντερική χλωρίδα στο πρώτο έτος ζωής τους και έπειτα από έξι μήνες. Βρέθηκε πως τα παιδιά που κατανάλωναν προβιοτικά, ζύγιζαν κατά μέσο όρο λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα που δεν κατανάλωναν.

Άλλη μεγάλη έρευνα έγινε σε ποντίκια τα οποία έτρωγαν πρόχειρο φαγητό, αλλά συγχρόνως κατανάλωναν και γιαούρτι ή ένα συγκεκριμένο προβιοτικό βακτήριο. Τα πειράματα ερευνητών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έδειξαν πως τα προβιοτικά του γιαουρτιού χάρισαν λεπτή σιλουέτα σε ποντίκια, ακόμα και σε εκείνα που ακολουθούσαν  διατροφή «fast food» με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα και χαμηλή σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να βρει εκείνο το συστατικό του γιαουρτιού που φαίνεται να έχει τα οφέλη ενάντια στην παχυσαρκία. Έτσι, πρόσθεσαν στο νερό που έπιναν τα ποντίκια ένα συγκεκριμένο προβιοτικό βακτήριο (L. reuteri), που θεώρησαν πως ίσως είναι το μυστικό ενάντια στην παχυσαρκία. Το συγκεκριμένο προβιοτικό διερευνάται και από άλλες μελέτες για τη θετική του επίδραση σε διαφορετικές παθήσεις, όπως φλεγμονώδεις νόσους. Τα ποντίκια λοιπόν που έλαβαν το προβιοτικό στο νερό τους δεν εμφάνισαν παχυσαρκία ακόμη και όταν ακολουθούσαν την πιο ανθυγιεινή διατροφή.

Και πως μπορεί να συμβαίνει αυτό? «οι προβιοτικοί οργανισμοί ενεργοποιούν τα αντιφλεγμονώδη Τ-ρυθμιστικά λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σπάζοντας τον “φαύλο κύκλο” της φλεγμονής με την οποία συνδέεται η παχυσαρκία» υπογραμμίζει η Dr. Erdman, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Τα γιαούρτι εκτός από ασπίδα ενάντια στην παχυσαρκία, φαίνεται να έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα και σε άλλες ασθένειες, κάτι που ακόμα μελετάται.

Παρόλα αυτά οι ειδικοί προτείνουν κατανάλωση γιαουρτιού τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, ώστε να αποκομίσουμε όλα τα πιθανά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας.

www.nutriexpers.gr

Theofilos Poutahidis, Markus Kleinewietfeld, Susan Erdman et al, (2013) “Microbial Reprogramming Inhibits Western Diet-Associated Obesity”,  PLOS ONE www.plosone.org,  Vol 8, Issue 7

Comments are closed.