Άρθρα | Κοντοπίδου Ειρήνη – Κλινικός Διαιτολόγος MSc

Ινσουλινοαντίσταση και διατροφική αντιμετώπιση

3:05 μμ
|

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που καθορίζει την ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και την απορρόφηση της, δηλαδή την πρόσληψη της από τα μυϊκά και λιπώδη κύτταρα, καθώς και την αναστολή της παραγωγή της από το ήπαρ. Η ινσουλινοαντίσταση αναφέρεται στο παθολογικό σήμα της ινσουλίνης στα λιποκύτταρα, μυϊκά κύτταρα και ηπατοκύτταρα, τα οποία δεν αντιδρούν σωστά στις συγκεντρώσεις της γλυκόζης, και απαιτούν μεγαλύτερη συγκέντρωση ινσουλίνης για να εισέλθει αυτή στα κύτταρα.

Ποιες είναι οι μορφές της ινσουλινοαντίστασης;

Η ινσουλινοαντίσταση περιλαμβάνει τρεις μορφές: την περιφερική, που παρατηρείται ελαττωμένη πρόσληψη γλυκόζης από σκελετικούς μύες, την ηπατική, όπου έχουμε ελαττωμένη αναστολή της παραγωγής γλυκόζης από το ήπαρ και οποία σχετίζεται με αυξημένη γλυκόζη στο αίμα και την κυτταρική, που χαρακτηρίζεται από την ενδοκυττάρια ελάττωση της ινσουλίνης.

Πως μετράμε την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να ανιχνεύσουμε την ινσουλινοαντίσταση, οι πιο γνωστές είναι η ευγλυκαιμική υπερινσουλιναιμική καμπύλη και ένα μαθηματικό μοντέλο εκτίμησης της ευαισθησίας της ινσουλίνης, που υπολογίζεται από απλές μετρήσεις γλυκόζης και ινσουλίνης νηστείας και ονομάζεται HOMA.

Ποια είναι τα αίτια της ινσουλινοαντίστασης;

Γενετικοί παράγοντες

Τα αίτια της ινσουλινοαντίστασης μπορεί να είναι γενετικά, με μεταλλάξεις γονιδίων, λόγω αντισωμάτων ή αύξησης ορμονών αλλά και περιβαλλοντικά συνδυασμένα με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως παχυσαρκία, διαβήτη, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, νεφρική νόσο και καρκίνο.

Η παχυσαρκία και ειδικότερα η κεντρικού τύπου παχυσαρκία με συσσωρευμένο λίπος σπλαχνικά γύρω από την κοιλιά θεωρείται μια από τις πιο συχνές αιτίες εμφάνισης της αντίστασης στην ινσουλίνη. Η φλεγμονή που δημιουργείται λόγω του κοιλιακού λίπους επηρεάζει την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και του διαβήτη τύπου 2.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Οι διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, οι διαταραχές ύπνου και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα είναι κάποιοι περιβαλλοντικοί τροποποιήσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα, κεντρικού τύπου παχυσαρκία με συσσώρευση λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς, δυσκολία στην απώλεια βάρους, κούραση, υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ινσουλινοαντίσταση και προδιαβήτης

Η ινσουλινοαντίσταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, εφόσον ο προδιαβήτης εμφανίζεται σε άτομα που έχουν ήδη αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι έρευνες δείχνουν ότι αν τα άτομα με προδιαβήτη δεν αλλάξουν τις υγιεινοδιατητικές τους συνήθειες, θα εμφανίσουν διαβήτη μέσα στα επόμενα χρόνια. Για προδιαβήτη θα πρέπει να ελέγχονται όλοι οι παχύσαρκοι, όσοι κάνουν καθιστική ζωή, έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και όσοι νοσούν από καρδιαγγειακή νόσο.

Η διατροφική αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη

Η διατροφική αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη βασίζεται στις αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής και στο πρότυπο της Μεσογειακής Πυραμίδας. Στις περιπτώσεις που το άτομο με αντίσταση στην ινσουλίνη έχει επιπλέον βάρος, θα πρέπει να ακολουθήσει ένα διαιτολόγιο με μειωμένες θερμίδες με σκοπό την απώλεια βάρους. Γενικότερα, καλό είναι να υπάρχει μια κατανομή των θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας σε 5-6 γεύματα, 3 κύρια και 2-3 ενδιάμεσα τύπου σνακ.

Υδατάνθρακες

Η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, γλυκοπατάτα, όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι απλοί υδατάνθρακες καθώς και αυτοί με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως η ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα αρτοσκευάσματα και τα ζυμαρικά από λευκό αλεύρι καθώς και τα πολύ ώριμα φρούτα.

Λαχανικά και φρούτα

Το καθημερινό διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι πλούσιο σε λαχανικά και φρούτα, που προσφέρουν αρκετές φυτικές ίνες και προκαλούν κορεσμό. Ακόμη, θα πρέπει να περιοριστεί το κορεσμένο λίπος που υπάρχει στα ζωικά προϊόντα και να προτιμώνται γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, να αφαιρείται το ορατό λίπος και το δέρμα από το κρέας και τα ψάρια, και το ελαιόλαδο να αποτελεί την κύρια πηγή λίπους.

Ω-3 λιπαρά

Επιπλέον, η αύξηση κατανάλωσης ω-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και άλλες φυτικές πηγές λίπους με ταυτόχρονη μείωση των τρανς λιπαρών, τα οποία υπάρχουν σε τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα, ενδεχομένως να μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Στο παραπάνω έρχεται να προστεθεί και έρευνα από την οποία προκύπτει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 σχετίζονται με την εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη, άρα θα πρέπει να καταναλώνουμε επαρκής ποσότητας μέσα από λιπαρά τρόφιμα που την περιέχουν.

Άσκηση

Πολύ σημαντική θεωρείται η άσκηση, που βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης και στη μείωση της ινσουλινοαντίστασης. Ιδανικά, 30 λεπτά ήπιας αερόβιας άσκησης καθημερινά θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου. Η άσκηση μπορεί να είναι οποιαδήποτε μορφής και όχι απαραίτητα ένα οργανωμένο άθλημα, για παράδειγμα μπορεί να είναι περπάτημα σε έντονο ρυθμό, ποδήλατο, κολύμβηση, χορό, κηπουρική κτλ.

Φαρμακευτική αγωγή

Τέλος, σε άτομα με διαγνωσμένη ινσουλινοαντίσταση ή προδιαβήτη, η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται όπου είναι απαραίτητο, είναι το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη. Έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 ακόμα και σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης.

Αρχική δημοσίευση του κειμένου στο  mednutrition.gr

Διατροφικές διαταραχές

5:35 πμ
|

Η κλινική διαιτολόγος Ειρήνη Κοντοπίδου, αποδέχθηκε για μια ακόμη φορά την πρόσκληση του Euro channel και της δημοσιόγραφου Πετκάκης Πωλίνας με την οποία συζήτησαν στην εκπομπή “Υγεία και ευ ζην” για τις διατροφικές διαταραχές.

Η κα Κοντοπίδου ανέλυσε τα πολύπλοκα αίτια αλλά και τα κριτήρια διάγνωσης της ψυχογενούς ανορεξίας και της ψυχογενούς βουλιμίας. Μίλησε ακόμα για τις αντισταθμιστικές συμπεριφορές στις οποίες καταφεύγουν τα άτομα που πάσχουν, όπως την υπερβολική κατανάλωση διουρητικών και καθαρκτικών χαπιών, την πρόκληση εμετού και την υπερβολική ενασχόληση με τη γυμναστική. Ανέφερε στατιστικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι πιο συχνές στις γυναίκες και υπάρχει πιθανότητα κάποιοι πάσχοντες να μεταπηδήσουν από μία μορφή διατροφικής διαταραχής σε άλλη. Εστίασε στη συμβολή της διεπιστημονικής ομάδας για τη θεραπεία αυτών των ατόμων, με τη συνεργασία ψυχολόγου και διαιτολόγου να κρίνεται απαραίτητη.

Επιπλέον, ο ρόλος της ομάδας των θεραπευτών είναι η εκπαίδευση αυτών των ατόμων πάνω σε βασικές βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, η καθοδήγηση τους σχετικά με εναλλακτικές λύσεις για μείωση των αντισταθμιστικών συμπεριφορών και η στήριξη τους σε περίπτωση υποτροπής. Βασικόςστόχος της διαχείρισης αυτών των ατόμων είναι να καταλάβουν ότι το φαγητό είναι μέρος της αυτοφροντίδας του οργανισμού και να εκπαιδευτούν ώστε να νιώθουν επαρκείς ανεξαρτήτως κιλών και εικόνας σώματος. Αυτό που προέχει είναι να είναι υγιείς, σωματικά και ψυχικά, χωρίς να τους νοιάζει πόσο δείχνει η ζυγαριά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:

&nbsp […]

Βρεφική και παιδική διατροφή

12:35 μμ
|

Η κλινική διαιτολόγος Κοντοπίδου Ειρήνη συμμετείχε στο 4ο Forum Υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Νοεμβρίου 2018, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η κα Κοντοπίδου μίλησε για τη διατροφή στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Το ΔΥΟ Forum (Διατροφή-Υγεία- Ομορφιά) είναι ένας μοναδικός, καθιερωμένος θεσμός Υγείας που φέρνει κοντά την επιστημονική κοινότητα, ομάδες ασθενών και ενδιαφερομένων, κοινό και εμπορικές επιχειρήσεις και θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά στην πόλη μας. Το ΔΥΟ Forum στοχεύει στην υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγείας, διατροφής, ομορφιάς αλλά και ψυχολογίας/ευεξίας, από καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας, με απώτερο στόχο την πρόληψη αλλά και έγκαιρη διάγνωση.

Στην ομιλία της τόνισε τα οφέλη του θηλασμού για το βρέφος, τη σημαντικότητα του μητρικού γάλακτος καθώς και τον τρόπο εισαγωγής στερεών τροφών μετά τον 6 […]

Βότανα και διαβήτης

12:05 πμ
|

Η κλινικός διαιτολόγος, Κοντοπίδου Ειρήνη, αποδέχθηκε την τιμητική πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (πρώην ΔΕΒΕ) και συμμετείχε στην Επιστημονική Ημερίδα που οργάνωσε με θέμα “Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας”. Το θέμα της ομιλίας της αφορούσε τα φυτικά τρόφιμα και τα βότανα και το πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη.

Η κα Κοντοπίδου, ανέφερε ότι μετά το 2010 η σύγχρονη τάση στα διατροφικά πλάνα των διαβητικών είναι η ένταξη πολλών φυτικών τροφίμων και η υιοθέτηση ενός διατροφικού πλάνου παρόμοιου με αυτό της φυτοφαγίας. Ανέλυσε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του φυτοφαγικού τρόπου ζωής τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του διαβήτη. Αναφέρθηκε λεπτομερώς σε έρευνες που επιβεβαιώνουν, ότι η υιοθέτηση ενός διατροφικού πλάνου πλούσιου σε φυτικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκαιμίας και να οδηγήσει στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Επιπλέον, ανάφερε και ανέλυσε τα φυτικά τρόφιμα όπου η Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία παρουσιάζει ως υπερτροφές για το διαβήτη και στα οποία περιλαμβάνονται τα φρούτα, με έμφαση στα εσπεριδοειδή και όσα ανήκουν στην οικογένεια των μούρων, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα τρόφιμα ολικής άλεσης.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας της παρουσίασε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση στη δράση των σημαντικότερα βότανα και μπαχαρικά που συσχετίζονται με το διαβήτη, όπως η κανέλλα, το τζίνσενγκ, το τζίντζερ, ο ιερός βασιλικός, η αλόη και το σιταρόχορτο. Τόνισε ότι οι έρευνες που έχουν γίνει είναι λίγες και σε μικρό αριθμό συμμετεχόντων, και η αποτελεσματικότητά της χρήσης αυτών των βοτάνων εξαρτάται από τον τύπο βοτάνου και τη δοσολογία του.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία καθώς και τη συζήτηση που ακολούθησε εδώ:

&nbsp […]

Η Ειρήνη Κοντοπίδου στην εκπομπή “Τα λέμε”

11:35 πμ
|

Η κλινική διαιτολόγος, Ειρήνη Κοντοπίδου, αποδέχτηκε την πρόσκληση της Χριστίνας Τσόρμπα στην εκπομπή Τα λέμε του Βεργίνα  TV για να συζητήσουν για τους διατροφικούς μύθους γύρω από την εγκυμοσύνη και τη διατροφή.
Η Ειρήνη Κοντοπίδου αναφέρθηκε στις ανάγκες μιας εγκυμονούσας σε ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και υγρά. Συζήτησαν σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού και κατά πόσο αυτός βοηθάει στην απώλεια κιλών μετά τον τοκετό. Ανέλυσε τους μύθους που υπάρχουν γύρω από τις δίαιτες εξπρές που ακολουθούμε λίγο πριν το καλοκαίρι, για το αν πρέπει να αποκλείουμε συγκεκριμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων για πιο άμεσο αποτέλεσμα. Τέλος, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα συμβουλευτικής από έναν πτυχιούχο διαιτολόγο, ώστε να καταφέρει κάποιος να χάσει βάρος ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω απόσπασμα:

Εφηβεία και άθληση

7:35 πμ
|

Το Σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 15ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης διοργανώσε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 στην αίθουσα τελετών του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 4 […]

Διατροφή για γονιμότητα και εγκυμοσύνη

12:35 μμ
|

Η κλινική διαιτολόγος, Ειρήνη Κοντοπίδου, αποδέχτηκε την πρόσκληση της Πολύνας Πετκάκη στην εκπομπή Υγεία και Ευ ζειν του EURO CHANNEL για να συζητήσουν γύρω από την κατάλληλη διατροφή για αύξηση της γονιμότητας αλλά και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Η Ειρήνη Κοντοπίδου αναφέρθηκε στα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη γονιμότητα και πως αυτά μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο μιας γυναίκας. Επίσης, μίλησε για τις ανάγκες μια εγκυμονούσας σε ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και υγρά. Ανέλυσε τους μύθους που υπάρχουν γύρω από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων ή την αποφυγή άλλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συζήτησαν σχετικά με το αν και πότε πρέπει μια εγκυμονούσα να καταφεύγει σε συμπληρώματα διατροφής. Δόθηκαν συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση καφέ, αλκοόλ και καπνού καθώς και για την ενθάρρυνση της φυσικής δραστηριότητας. Τέλος, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα συμβουλευτικής από έναν πτυχιούχο διαιτολόγο, ώστε να καταφέρει μια εγκυμονούσα να μη βάλει επιπλέον από το αναγκαίο για την ίδια και το βρέφος βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω απόσπασμα:

&nbsp […]

Επιστροφή στο σχολείο και διατροφή

11:05 πμ
|

Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 η κλινική διαιτολόγος Ειρήνη Κοντοπίδου παραβρέθηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Focus Family», καλεσμένη της Ελισάβετ Σταυριανίδου, στο στούντιο του FOCUS FM 103,6.

Η εκπομπή ασχολήθηκε με την προετοιμασία των παιδιών μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων για την ομαλή επανένταξή τους στους ρυθμούς τους σχολείου και απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν τους γονείς έδωσε επίσης η κα Λιάνα Τριανταφυλλίδου, παιδαγωγός σε παιδικό σταθμό του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η κα Κοντοπίδου Ειρήνη αναφέρθηκε στην ανάγκη των παιδιών να προσαρμοστούν και διατροφικά μετά την περίοδο των εορτών, κατά την οποία υπήρξε αυξημένη κατανάλωση σε γλυκίσματα και λιπαρά. Τόνισε ότι θα πρέπει να ξαναθυμηθούν το πρωινό γεύμα και τι πρέπει να περιλαμβάνει αυτό, να πίνουν αρκετό νερό, να μειώσουν την πρόσληψη γλυκών ή να τα αντικαταστήσουν με γλυκίσματα που περιέχουν μέλι, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Να υιοθετήσουν και πάλι μια ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες. Να τρώνε πολλά και μικρά γεύματα, τα οποία θα τους ανεφοδιάζουν με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα τους δίνει ενέργεια και δύναμη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία του κολατσιού και τι μπορούν να έχουν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες τους. Τέλος, δόθηκαν χρήσιμες διατροφικές οδηγίες για το διαιτολόγιο της ημέρας αλλά και για τη δημιουργία υγιεινών σνακ και γλυκισμάτων.

Περισσότερα και πιο αναλυτικά μπορείτε να ακούσετε στο παρακάτω απόσπασμα από το ‘19.40’ εδώ:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/304087964″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”300″ height=”270″ iframe=”true […]

Θηλάζω, υπάρχουν τροφές που βοηθούν;

11:35 μμ
|

Ο θηλασμός εξασφαλίζει για το παιδί σας θρέψη και ενυδάτωση, σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη και ενίσχυση της άμυνάς του!

Ενώ με τον θηλασμό, φροντίζετε για την βέλτιστη ανάπτυξη του μωρού σας, αυτό το e-book θα σας καθοδηγήσει ώστε να επιλέξετε και τη βέλτιστη διατρoφή για εσάς.

Πιο συγκεκριμένα, στις σελίδες αυτού του e-book:

Θα βρείτε πρακτικές συμβουλές για τη διαδικασία του θηλασμού
Θα διακρίνετε τους μύθους από τις αλήθειες σχετικά με τα τρόφιμα που επηρεάζουν τον θηλασμό
Θα μάθετε αν υπάρχουν τρόφιμα που χρειάζεται να αποφύγετε
Θα ξεχωρίσετε τα συμπληρώματα διατροφής που ενδεχομένως σας βοηθήσουν
Θα ανακαλύψετε και άλλες συνήθειες που μπορεί να επηρεάσουν το θηλασμό

Η φύση έχει προνοήσει ώστε το σώμα σας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του θηλασμού. Αυτό που χρειάζεται είναι να φροντίσετε και εσείς για την διατροφή και τις συνήθειες σας για την υγεία σας!

Κατεβάστε δωρεάν το ebook από εδώ

Η Ειρήνη Κοντοπίδου για το θηλασμό στο City Break

7:35 πμ
|

Η κλινική διαιτολόγος, Ειρήνη Κοντοπίδου, αποδέχτηκε την πρόσκληση της Χριστίνας Κανατάκη στην εκπομπή City Break του TV100 για να συζητήσουν για τους διατροφικούς μύθους γύρω από τη διατροφή της θηλάζουσας.
Η Ειρήνη Κοντοπίδου αναφέρθηκε στις ανάγκες μια θηλάζουσας μητέρας σε ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και υγρά. Ανέλυσε τους μύθους που υπάρχουν γύρω από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων ή την αποφυγή άλλων κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Συζήτησαν σχετικά με το ποια αφεψήματα μπορεί να καταναλώνει μια θηλάζουσα μητέρα καθώς και το αν και πότε πρέπει να καταφεύγει σε συμπληρώματα διατροφής. Τέλος, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα συμβουλευτικής από έναν πτυχιούχο διαιτολόγο, ώστε να καταφέρει μια θηλάζουσα να χάσει το επιπλέον βάρος που πήρε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς να επηρεαστεί η διαδικασία θηλασμού.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω απόσπασμα:

1 2 3 ... 9 Next page ›