IMG 3391f3848f79c6c5600d3a1b0f3f69c6 V

Μπακαλιάρος: το έθιμο και η θρεπτική του αξία1 λεπτά ανάγνωση

Η 25η Μαρτίου είναι μεγάλη εθνική και Χριστιανική εορτή 🇬🇷
Και φυσικά οι Έλληνες τιμούν το έθιμο του οικογενειακού τραπεζιού στο οποίο συνηθίζεται να υπάρχει ο μπακαλιάρος με την σκορδαλιά 🐟

Ο μπακαλιάρος λέγεται ότι πρωτοήρθε στην Ελλάδα τον 15ο αιώνα μ.Χ. από τους Άγγλους.
Είναι ένα ψάρι που δεν είναι ελληνικό, αλλά βρίσκεται στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. 🌊

Η ημέρα της 25ης Μαρτίου πρόκειται για μια χαρμόσυνη μέρα, καθώς είναι γιορτή αφιερωμένη στην Παναγία, συνεπώς αποτελεί μια διακοπή από τη νηστεία της σαρακοστής που είναι μια πένθιμη περίοδος. ✝️ Γι’ αυτό και αποτελεί το πιάτο αυτής της ημέρας. 🍽

✳ Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία είναι ένα ψάρι με πολλά οφέλη για την υγεία:

✔ Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας (περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα).

✔ Αποτελεί πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα, δεν συντίθενται δηλαδή από τον οργανισμό και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

✔ Έχει ελάχιστα λιπαρά (μόλις 1,5%), ανάλογα φυσικά και με τον τρόπο μαγειρέματος (χωρίς προσθήκη ελαίων/τηγάνισμα).

✔ Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β2, Β5, Β6, απαραίτητες για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και για την υγεία του νευρικού συστήματος.

⚠️ TIP: Για να μην ξεφύγετε θερμιδικά προτιμήστε μικρή ποσότητα από τηγανητό μπακαλιάρο (1-2 μικρά κομμάτια) ή εναλλακτικά καταναλώστε τον ψητό ή πλακί στον φούρνο μαζί με μια μεγάλη μερίδα σαλάτας, και μικρή ποσότητα γαρνιτούρας (σκορδαλιά, πουρέ ή πατατοσαλάτα). Καλό είναι να υπάρχει μέτρο και στο αλκοόλ, με σύσταση 1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες. 🍷

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!