Η διατροφική αξία του αυγού

Η διατροφική αξία του αυγού1 λεπτά ανάγνωση

Χριστός Ανέστη! Σίγουρα σας περίσσεψαν αρκετά κόκκινα αυγά 🥚! Μπορούμε να τα καταναλώσουμε τις επόμενες ημέρες είτε ως πρωινό, είτε ως βραδινό, είτε στη σαλάτα μας, φυσικά πάντα με μέτρο. 🍛

Τα αυγά είναι μια τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας γιατί:

✅ Το ασπράδι του είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό και μάλιστα χρησιμοποιείται ως πρότυπο αναφοράς για τη σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεϊνών.

✅ Ο κρόκος του αυγού αποτελείται από 5g λίπους εκ των οποίων μόνο το 1,5g είναι κορεσμένα λιπαρά, ενώ τα υπόλοιπα είναι πολυακόρεστα και μονοακόρεστα (ωφέλιμα) λιπαρά.

✅ Επίσης, ο κρόκος είναι πηγή βιταμίνης D, A και Ε, σιδήρου και σεληνίου.

✅ Περιέχουν βιταμίνη Β12, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

✅ Είναι πλούσια σε χολίνη (συστατικό της λεκιθίνης που βρίσκεται στον κρόκο) που βοηθά στην ανάπτυξη τπυ εγκεφάλου, στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και στη μείωση της απορρόφησης χοληστερόλης.

Συστήνεται η κατανάλωση 1-2 αυγών ημερησίως σε υγιή άτομα, η οποία αποφέρει όλα τα διατροφικά οφέλη χωρίς κάποια επίπτωση στην υγεία.