Διατροφή στην οστεοπόρωση2 λεπτά ανάγνωση

Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που αφορά κυρίως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση (1 στις 3 άνω των 50) 👩‍🦳, καθώς μόνο το 20% του αντρικού πληθυσμού εμφανίζει οστεοπόρωση.

Τι είναι λοιπόν η οστεοπόρωση;

Είναι η πάθηση που σχετίζεται με μειωμένη οστική πυκνότητα και συνεπώς αντοχή των οστών 🦴 και κάνει το άτομο ευπαθή σε κατάγματα.
Υπάρχουν 2 είδη οστεοπόρωσης:
✔️ Η πρωτοπαθής
✔️ Η δευτεροπαθής που προκαλείται λόγω κάποιας άλλης ασθένειας όπως τα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, ο υποθυρεοειδισμός και κάποια φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή 💊

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση πρωτοπαθούς οστεοπόρωσης;

✔️ Το οικογενειακό ιστορικό και οι γενετικοί παράγοντες
✔️ Η πρώιμη εμμηνόπαυση
✔️ Χαμηλό σωματικό βάρος που μπορεί να συνδέεται με διατροφικές διαταραχές και συνεπώς με ελλείψεις θρεπτικών συστατικών
✔️ Κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ και υπερκατανάλωση καφεΐνης και αλατιού
✔️ Έλλειψη άσκησης

Πώς μπορεί να συμβάλλει η διατροφή στην οστεοπόρωση;

Κυρίως, μέσω της πρόληψης, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία 👧 (Η κορύφωση της οστικής πυκνότητας συμβαίνει μεχρι το 25ο έτος), καθώς δεν υπάρχει θεραπεία ικανή να αποκαταστήσει την χαμένη οστική πυκνότητα.
Αυτό επιτυγχάνεται με υγιεινή διατροφή και άσκηση (κυρίως αντιστάσεων με ασκήσεις ή βάρη)🚴‍♀️.

✅️ Η σύσταση για την ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου (του κυρίου συστατικού των οστών) είναι κατά την παιδική ηλικία 3 μερίδες γαλακτοκομικών κατά την εφηβεία 4, κατά την ενήλικη ζωή 3 και και άνω των 50 ετών 4-5. Όπου ως μια μερίδα ορίζεται το ένα ποτήρι γάλα 🥛, ή το ένα κεσεδάκι γιαούρτι, ή τα 30γρ κίτρινο τυρί 🧀.

Επειδή δεν είναι πάντα εφικτή η κατανάλωση τόσων μερίδων γαλακτοκομικών ή μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονα δυσανεξία στη λακτόζη, άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι:

✔️ Τα αμύγδαλα
✔️ Ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο π.χ. σαρδέλα, αθερίνα, μαρίδα, γαύρος 🐟
✔️ Αποξηραμένα σύκα
✔️ Φασόλια
✔️ Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, γάλα σόγιας, καρύδας, βρώμης, αμυγδάλου 🥛

✅️ Αλλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου είναι η βιταμίνη D ☀️, το μαγνήσιο, η βιταμίνη K και το κάλιο.