διατροφικοί-πειρασμοί-το-καλοκαίρι

Νικήστε τους διατροφικούς πειρασμούς του καλοκαιριού2 λεπτά ανάγνωση

Ο μήνας Ιούνιος σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού και φυσικά την έξοδο μας στις παραλίες και σε διάφορα καλοκαιρινά θέρετρα για διασκέδαση και χαλάρωση. Μαζί ξεκινάνε και οι διατροφικοί πειρασμοί, οι οποίοι περιέχουν αρκετές θερμίδες και μεγάλες ποσότητες λίπους και ζάχαρης, τα οποία επιβαρύνουν την υγεία μας και ιδιαίτερα τη σιλουέτα μας.

Ο πιο γλυκός και ταυτόχρονα πιο δροσιστικός πειρασμός για μικρούς και μεγάλους είναι το παγωτό!!! Κατά μέσο όρο ένα κυπελλάκι παγωτό μπορεί να έχει 300 -400 θερμίδες. Αν προσθέσουμε στο παγωτό μας ένα από τα παρακάτω, σιρόπι σοκολάτας, σαντιγί, ξηρούς καρπούς, τρούφα, ή το συνοδεύσουμε με βάφλα ή μπισκότο, οι θερμίδες μπορεί να φτάσουν και τις 600- 700.

Για να γλιτώσετε τις περιττές θερμίδες και να μην επηρεαστεί η σιλουέτα σας:

  • Προτιμήστε παγωτό με φρούτα, όπως φράουλα, λεμόνι, μπανάνα ή φυσική γεύση βανίλια
  • Προτιμήστε παγωτά τύπου σορμπέ ή γρανίτες, οι θερμίδες των οποίων δεν ξεπερνούν τις 100-150kcals
  • Προτιμήστε παγωτά διαίτης, που περιέχουν 0% λιπαρά ή /και 0% ζάχαρη και δεν ξεπερνούν τις 90kcals /100g

Το παγωτό είναι συνώνυμο του καλοκαιριού, η συνετή κατανάλωση του (1 -2 φορές την εβδομάδα) και οι σωστές επιλογές θα μας επιτρέψουν να το απολαύσουμε, χωρίς να επιβαρύνουμε τη σιλουέτα μας.

Ο δεύτερος πιο απολαυστικός και γλυκόπιοτος πειρασμός είναι τα κοκτέιλ, τα οποία αποτελούν για τους περισσότερους αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών διακοπών. Αυτή η καλοκαιρινή συνήθεια όμως μας δίνει πολλές θερμίδες!!!

Το κοκτέιλ έχει πάντα πάνω από 100 kcals, γιατί κάθε μεζούρα ποτού σημαίνει από μόνη της 95-100 kcals. Όσο πιο πολλά συστατικά περιέχει ένα κοκτέιλ τόσο περισσότερες οι θερμίδες του. Κοκτέιλ με το μεγαλύτερο θερμιδικό φορτίο είναι: LongIsland, Mojito, και Pinacolada.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε ένα κοκτέιλ;

  • Για να μην είναι θερμιδικά βαρύ το κοκτέιλ αποφύγετε αυτά που περιέχουν λικέρ και κρεμμώδη ποτά , όπως και εκείνα που περιέχουν χυμούς και αναψυκτικά με πολύ ζάχαρη.
  • Προτιμήστε φρέσκους χυμούς φρούτων και ανθρακούχο νερό ή τόνικ
  • Επίσης, αποφύγετε τα σιρόπια (π.χ. γραναδίνη) και τα κοκτέιλ που χρειάζονται ζάχαρη στην προετοιμασία τους (π.χ. mojito, cubalibre, κ.α.)
  • Προτιμήστε κοκτέιλ με 1 μεζούρα αλκοόλ – προτείνουμε μείγμα λεμονάδα και παγωμένου τσαγιού με 1 δόση βότκα, καθώς και gin με τόνικ διαίτης και χυμό λάιμ 
  • Κοκτέιλ με τις λιγότερες θερμίδες είναι: bloodymary, drymartini, manhattan
  • Καλή επιλογή για κάποιον που δεν θέλει αλκοόλ είναι τα virgincocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ- περιέχουν όμως τη ζάχαρη ή το χυμό)
  • Προτιμήστε ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα (150kcals/100g). Η καλύτερη επιλογή όμως είναι ένα ποτήρι κρύο λευκό κρασί, που οι θερμίδες του δεν ξεπερνούν τις 80kcals
  • Αποφύγετε την παράλληλη κατανάλωση αλμυρών σνακ (ξηροί καρποί, κράκερ, τσιπς, κ.τ.λ.)

Καλό καλοκαίρι με σωστές επιλογές!!!