Σχετίζεται η κατανάλωση καφέ με την απώλεια σωματικού βάρους?1 λεπτά ανάγνωση

Λίγες μελέτες έχουν ασχοληθεί με την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στο σωματικό βάρος και τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα. Κάποιες αναφέρουν πως η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίστηκε θετικά με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ενώ άλλες αναφέρουν αρνητική συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και ΔΜΣ.

Ο καρπός του καφέ περιέχει εκτός της καφεΐνης και αρκετά μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Κυρίως περιέχει υδατάνθρακες, διαιτητικές ίνες, μικρές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φαινολικά συστατικά. Φυσικά η σύστασή του διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία του καφέ, το ψήσιμο και αν περιέχει ή όχι καφεΐνη.

Έρευνα που έγινε σε 18.417 άτομα σε διάστημα παρακολούθησης 12 έτη, έδειξε πως η αύξηση της κατανάλωσης καφέ σχετίστηκε με μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους περίπου κατά 0,43kg στις γυναίκες και 0,35Κg στους άνδρες (Lopezetal 2006).

Άλλες έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ και όχι ντεκαφεϊνέ, είχε αποτελέσματα λιπόλυσης μόνο σε άτομα φυσιολογικού βάρους συγκριτικά με παχύσαρκους.

Η δραστική ουσία που φαίνεται να βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους πιθανόν είναι η καφεΐνη. Οι μηχανισμοί  με τους οποίους φαίνεται να δρουν τα συστατικά του καφέ είναι οι αυξημένες συγκεντρώσεις κατεχολαμινών, η αύξηση της θερμογένεσης, της λιπόλυσης και της οξείδωσης του λίπους και η αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης (Greenberg et al, 2007).

Δεδομένα από τις λίγες διαθέσιμες μελέτες υποστηρίζουν πως η τακτική κατανάλωση καφέ πιθανώς να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο σωματικό βάρος. Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα όσον αφορά την απώλεια βάρους πρέπει να εκτιμηθούν προσεκτικά και να μη θεωρηθούν σίγουρα.

Η ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων πάντως, ισχυρίστηκε πως δεν έχει τεκμηριωθεί το γεγονός πως η καφεΐνη αυξάνει την οξείδωση του λίπους και τη θερμογένεση ώστε να επέλθει μείωση σωματικού λίπους. (http://www.efsa.europa.eu/).

Πηγή: Οι επιδράσεις του καφέ στην υγεία: Εκτενής ανασκόπηση της βιβλιογραφίας