Στο σάλιο μας φαίνεται να βρίσκεται το μυστικό για ένα υγιές σωματικό βάρος!2 λεπτά ανάγνωση

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Genetics, δείχνει ότι η παχυσαρκία στον γενικό πληθυσμό μπορεί να είναι γενετικά συνδεδεμένη με το πώς το σώμα μας διασπά του υδατάνθρακες.

Μία σπουδαία ανακάλυψη έκαναν ειδικοί από βρετανικά πανεπιστήμια, οι οποίοι έδειξαν ότι ένα ένζυμο που βρίσκεται στο σάλιο μας, είναι αυτό που ρυθμίζει το βάρος μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης από το King’s College και το Imperial College του Λονδίνου, υπάρχει ένα μικρό τμήμα γενετικού υλικού που φέρεται να έχει σημαντικό ρόλο στο πώς ο καθένας διασπά τους υδατάνθρακες και το άμυλο (μακαρόνια, ρύζι, πατάτα, φρούτα). Από την αποβολή ή την απορρόφηση από τον οργανισμό αυτών των δύο κατηγοριών τροφών εξαρτάται εάν κάποιος θα είναι αδύνατος ή παχύσαρκος.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ ανακάλυψε ότι οι αλλαγές στον αριθμό αντιγράφων ενός γονίδιου που ονομάζεται ΑΜΥ1 σχετίζονται άμεσα με την πρόκληση παχυσαρκίας. Το γονίδιο ΑΜΥ1 δίνει τις πληροφορίες στον οργανισμό ώστε να δημιουργήσει το ένζυμο αμυλάση στο σάλιο, μια ουσία η οποία είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των υδατανθράκων.

Η μελέτη διεξήχθη σε σχεδόν 5.000 εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων 972 διδύμων. Οι ερευνητές ανέλυσαν το γενετικό υλικό τους αναζητώντας αντίγραφα του γονιδίου AMY1 και στη συνέχεια συνέκριναν τον αριθμό τους με το σωματικό τους βάρος. Εντοπίστηκε σημαντική συσχέτιση του γονιδίου της αμυλάσης του σιέλου ( AMY1 ) με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την παχυσαρκία.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν μικρό αριθμό αντιγράφων του γονιδίου της αμυλάσης του σιέλου διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Οι πιθανότητες παχυσαρκίας για τα άτομα με λιγότερα από τέσσερα αντίγραφα του γονιδίου AMY1 ήταν περίπου οκτώ φορές υψηλότερες από ότι στα άτομα με περισσότερα από εννέα αντίγραφα του γονιδίου αυτού.  Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι με κάθε επιπλέον αντίγραφο του γονιδίου της αμυλάσης του σιέλου υπήρξε μείωση περίπου 20% των πιθανοτήτων τα άτομα αυτά να γίνουν παχύσαρκα.

Reference: M. Falchi et al. Low copy number of the salivary amylase gene predisposes to obesity. Nature Genetics (2014). doi:10.1038/ng.2939