Κουλούρι χωρίς γλουτένη

ΥΛΙΚΑ:

350γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη

25ml βούτυρο λιωμένο

50γρ. αλάτι

30γρ. ζάχαρη

30γρ. μαγιά

250ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ, ζυμώνουμε για 6 λεπτά σε ελαφρώς λαδωμένο πάγκο και αφήνουμε το ζυμάρι μας για 10’-15’ σκεπασμένο να ξεκουραστεί. Ζυγίζουμε σε τεμάχια των 60 γραμμαρίων, ανοίγουμε κορδόνια, τα βουτάμε σε νερό και έπειτα σε μείγμα από σουσάμι και παπαρουνόσπορο. Φτιάχνουμε τα κορδόνια μας στα σχήματα που επιθυμούμε και τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολα . Βάζουμε στη στόφα (ζεστό μέρος για να φουσκώσει η μαγιά) 15’-20’ και ψήνουμε στους 200οC για 20 λεπτά.

 

Η γλουτένη είναι η κυριότερη πρωτεΐνη των σημαντικότερων δημητριακών καρπών και σε αυτήν οφείλεται η αρτοποιητική ικανότητα των αλεύρων. Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν δυσανεξία σε αυτή την πρωτεΐνη, τη λεγόμενη κοιλιοκάκη. Τα άτομα αυτά μπορούν να καταναλώνουν δημητριακά όπως πατάτες, ρύζι, κεχρί, καλαμπόκι, όχι όμως προϊόντα σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και βρώμης. Σήμερα υπάρχει στην αγορά μια πληθώρα προϊόντων ελεύθερα γλουτένης. Η παραπάνω συνταγή με αλεύρι χωρίς γλουτένη είναι μια πολύ καλή επιλογή για ένα σπιτικό παρασκεύασμα, νόστιμο και υγιεινό.

 

Από την αρτοποιό Καμάρδα Ελένη,
Ωρομίσθια εκπαιδευτικό στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ
 
Διατροφικό σχόλιο nutriexperts

 

Η συνταγή έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Α-Ζ, τεύχος 101, Μάρτιος/Απρίλιος 2013
www.forummagazines.gr
Αρέσει σε %d bloggers: