Η κατανάλωση ψαριού σε μικρή ηλικία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργικής νόσου σε παιδιά1 λεπτά ανάγνωση

Η κατανάλωση ψαριών κατά τη βρεφική ηλικία έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο αλλεργικής νόσου στην πρώιμη παιδική ηλικία, αλλά είναι άγνωστο αν αυτή η επίδραση παραμένει καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Ερευνητές προσπάθησαν να μελετήσουν  την πιθανή επίδραση της κατανάλωσης ψαριών στην παιδική ηλικία και τον επιπολασμό και την επίπτωση της αλλεργικής νόσου μέχρι την ηλικία των 12 χρόνων. Για το σκοπό αυτό, συνολικά 3.285 παιδιά από τη γέννηση μέχρι τα 12 έτη, συμπεριλήφθηκαν στις αναλύσεις, (από προοπτική σουηδική μελέτη).

Για τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια, ώστε να ληφθούν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και εφήβων, τον τρόπο ζωής τους, την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και τα συμπτώματα της αλλεργικής νόσου.

Βρέθηκε πως το 80% των παιδιών ηλικίας 1 έτους, κατανάλωναν ψάρι περίπου 2 ή περισσότερες φορές το μήνα. Συμπερασματικά, η τακτική κατανάλωση ψαριού κατά τη βρεφική ηλικία, φαίνεται να μειώνει το συνολικό κίνδυνο της επίπτωσης της αλλεργικής νόσου σε παιδιά μέχρι το 12ο έτος. Να σημειώσουμε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συσχετίζουν την κατανάλωση ψαριού και το μειωμένο κίνδυνο της αλλεργικής νόσου σε μεγαλύτερα παιδιά.

www.nutriexperts.gr

«Fish consumption in infancy and development of allergic disease up to age 12y», Am J Clin Nutr 2013 97: 6 13241330