Βγείτε «αλώβητοι» από τις γιορτές των Χριστουγέννων!2 λεπτά ανάγνωση

Δεκέμβρης, ο πρώτος μήνας του χειμώνα και ο μήνας των γιορτών! Ο μήνας αυτός περιλαμβάνει πολλά κεράσματα, προσκλήσεις για φαγητό, αρκετή οινοποσία καθώς και τα εορταστικά παραδοσιακά γλυκά!

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πως θα καταφέρετε να βγείτε αλώβητοι όσον αφορά τη διατροφή σας, χωρίς να στερηθείτε αλλά και χωρίς να αποκομίσετε επιπλέον κιλά. Να λοιπόν τι πρέπει να εφαρμόσετε:

  • Στη διάρκεια των γιορτών, ακόμα και αν είστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας και όχι να χάσετε κιλά. Έτσι, δε θα χρειαστεί να αισθανθείτε το αίσθημα στέρησης όλων αυτών των εορταστικών πειρασμών αλλά να δοκιμάσετε απενοχοποιήμενα δίνοντας μια μικρή περίοδο χάριτος στον εαυτό σας.
  • Περιορίστε σε μικρή ποσότητα εδεσμάτων και γλυκών, εξάλλου η γεύση δε βρίσκεται στη μεγάλη ποσότητα, υπάρχει και σε μια μικρή μερίδα.
  • Σε κάλεσμα με εορταστικό δείπνο, αποφύγετε να μείνετε νηστικοί όλη την υπόλοιπη ημέρα, απλά περιορίστε την ποσότητα των γευμάτων σας εως ότου φτάσει το δείπνο, ώστε ούτε να πέσετε με τα μούτρα στο φαγητό αλλά ούτε να έχετε φάει ήδη αρκετές θερμίδες. Σε μπουφέ, γεμίστε το μισό σας πιάτο με λαχανικά, το ¼ με πρωτεϊνη (κρέας, ψάρι, πουλερικά, τυροκομικά) και το υπόλοιπο ¼ με υδατάνθρακες (αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες). Σηκωθείτε από το τραπέζι, έχοντας αφήσει 2-3 πηρουνιές φαγητό στο πιάτο σας, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν παρεκτραπήκατε λόγω λαιμαργίας σε κατανάλωση επιπλέον ποσότητας.
  • Δείξτε διατροφική και θερμιδική σύνεση ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αποφύγετε να κρατήσετε πειρασμούς στο σπίτι ή εκτεθειμένους στην τραπεζαρία και επιστρέψτε στις κλασσικές καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες. Αυτό θα σας προφυλάξει από διατροφικές υπερβολές και δε θα σας προσθέσει βάρος.
  • Επειδή το να αποφύγετε το αλκοόλ, θεωρείται ουτοπικό, τουλάχιστον προσπαθήστε να μη το χρησιμοποιείτε για να ξεδιψάσετε. Αντίθετως, φροντίστε για την έγκαιρη ενυδάτωσή σας, την οποία έχετε ανάγκη και λόγω της αυξημένης πρόσληψης αλμυρών τροφών αυτές τις εορταστικές ημέρες.
  • Προσπαθήστε αν όχι να αυξήσετε αλλά τουλάχιστον να διατηρήσετε μια καλή φυσική δραστηριότητα. Βγείτε μια βόλτα στη γιορτινή πόλη ή αποδεχτείτε την πρόσκληση για χορό!

Καλές γιορτές!